Rólunk

kislany rajzolo_300x231Mi a családi napközi (CSANA)?

A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátásának egyik formája – mint az óvoda vagy a bölcsőde – azzal a különbséggel, hogy a családi napköziben gondozott gyermekek maximális létszáma 7 fő. A családi napközi a családot mintázva, családközeli nevelést tesz lehetővé, az intézményi (bölcsődei, óvodai) ellátás helyett. A családi napközik elméletileg 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban a gyakorlatban általában hasonló korú gyermekeket szoktak fogadni.

A családi napközi létesítése Működési Engedélyhez kötött. Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi napközi vezetőjének megfelelő oktatásban kell részesülnie, el kell végeznie a jogszabályban előírt képzést, még akkor is, ha egyébként pedagógus végzettséggel rendelkezik, a képzés végén pedig szigorú vizsgán kell számot adnia tudásáról. Csak ezek után válhat valakiből családi napközi vezetésére alkalmas személy. A családi napközinek helyet adó létesítménynek meg kell felelni az ÁNTSZ, tűzoltóság és egyéb hatóságok követelményeinek, megfelelő szakmai program alapján kell működnie, felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, nyilvántartásokat kell vezetnie, ami alapján a hatóságok rendszeresen ellenőrzik működésének körülményeit.

 

Miért válasszam a családi napközit? – A CSANA előnyeihaboskakao1_350x246

autoA maximum 7 fős kis csoportlétszám miatt ez az ellátási forma jobban ki tudja elégíteni a gyermekek egyéni szükségleteit.

fagyisKönnyebb a gyermekek közösséghez szoktatása, a beszoktatási idő lerövidül. A családi napköziben a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához.

repülőA személyes kontaktus a beszoktatási időszak után sem marad el. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és a kisgyermekek között, megvalósul a kötődő nevelés.

maciA családi napközibe járó gyermekek kevésbé betegek.

vonatTovábbi előnye, hogy a kis létszám mellett a családi napközikben lehetőség van olyan foglalkoztatások, szolgáltatások megvalósítására is, amelyek egy nagyobb közösségben nehezen valósulhatnának meg. (Pl. angol nyelvi játékok, zenei, hangszeres, táncos és bábos előadások, fejlesztő foglalkozások, logopédiai fejlesztés stb.)

kocka1A szülők igényeihez, munkarendjéhez jobban tud alkalmazkodni, igény esetén akár késő estig, vagy hétvégén is vállal ellátást.

labdaRugalmas ellátási forma, van lehetőség heti két-, három- vagy négynapos ellátást igényelni. Pl. ha az édesanya hetente 3 alkalommal vagy csak délelőtt dolgozik, akkor van lehetőség csak ezeken a napokon, ill. csak délelőtt hozni a gyermeket a családi napközibe. (Természetesen a férőhelyek függvényében.)

gitárA kis létszám miatt megvalósul az egyéni odafigyelés, így a családi napközi kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet igénylenek. A gyermekekről egyéni fejlesztési terv alapján gondoskodnak.

 

haboskakaó2_300x203A Habos Kakaó Családi Napközi

Napközinkbe várjuk gyermekedet, ha azt szeretnéd, hogy miközben Te dolgozol, addig a számodra legfontosabb kisember megbízható, biztonságos helyen legyen. Azok is számíthatnak ránk, akiknek szükségük van néhány szabad napra/délelőttre ügyeik intézéséhez. Családias, vidám hangulatban egyéves kortól ötéves korig biztosítjuk a gyermekednek ugyanazt a nyugodt és szeretetteljes légkört, amiben otthon él a pici. Nem tudjuk helyettesíteni azt a szülői gondoskodást, amit otthon Tőled megkap, de mindenben megpróbálunk pótolni, amíg elfoglaltságaid nem engedik meg, hogy gyermekeddel tölthesd az időd.

Nálunk sokkal kisebb létszámú csoportokban töltik el a gyerekek a napokat, mint egy klasszikus bölcsődei, óvodai csoport. 7 kisgyerekre 2 pótszülő jut, ezzel is erősítve azt az érzést, hogy a kicsi inkább egy nagyobb családban nevelkedik, mint egy rá kötelességből vigyázó intézményben ( ahol a gyermekeket biztonságos, nyugodt, szeretetteljes légkörben, egy jól előkészített, esztétikus környezetben neveljük.) A gyerekek napi élettere egy teljesen felújított, a forgalomtól zajától távolabb található kétszintes családi házban lett kialakítva, amihez egy hatalmas kert is tartozik. A házban minden a gyerekekre lett szabva, speciálisan az ő méreteikhez. A kertben tavasszal sok-sok csudás helyet alakítunk ki, ahol a gyerekek játszhatnak a friss levegőn.

Ebben a korai időszakban a gyermek többet tanul, mint aztán életének hátralévő részében. Fontos tehát, hogy gyermekünk a lehető legjobb feltétek között élje meg életének eme korszakát. Ezt szolgálja a speciálisan kialakított heti és napirendünk, gyermekközpontú szokásrendszerünk, sajátos eszköztárunk.

Egészséges táplálkozás: Napi négyszeri étkezést biztosítunk a gyerekek részére (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna). A tízórai minden nap friss zöldség és gyümölcs (sárgarépa, banán, alma, uborka, narancs. stb), amit igyekszünk szezonális fajtákból válogatni. Az ebéd egészséges alapanyagokból és magas tápanyagtartalommal készül. Tiszta vizet iszunk, és szőlőcukorral ízesítjük a teát, a nagyobbakat a szülőkkel egyeztetve gyógyteával kínáljuk az immunredszer erősítésére, a betegségek megelőzésére.

„A nevelésben a kisgyermekkor sokkal fontosabb,

a következő éveknél.

Amit ez a kor elront, vagy elmulaszt,

később helyrehozni nem lehet.

Ezekben az években eldől az ember sorsa

jóformán egész életére.”

Kodály Zoltán

Megszakítás